Як вишивати хрестиком: поради майстрів

Як вишивати хрестиком: поради майстрів

Вишиті на полотні візерунки – колоритна візитка українського народу. Здавна жінки прикрашали вишивкою вбрання, скатертини, подушки. Дівчата оздоблювали кольоровими нитками весільні рушники, закладаючи в орнамент таємний код на щастя та долю.

Сьогодні можна придбати чи замовити у майстрині не тільки розшиту сорочку чи плахту, а й сумки, гаманці, серветки, постіль, іграшки для дітей. Яскраві вишиті вироби прикрашають домівки та офіси, кафе, ресторани. Особливо популярною є техніка вишивання хрестиком, завдяки якій можна створити справжні шедеври мистецтва.

Як вишивати хрестиком

Яскраві чи ніжні узори на тканині ваблять до себе та прикрашають будь-яку річ. Акуратно виведені кольорові літери, квіти, українські орнаменти, тварини і пейзажі зберігають щирість душі автора, неймовірну магію світла й тепла. Творити таку красу може навчитися кожна жінка, із величезним бажанням і завзяттям до цієї клопіткої справу.

Вибір матеріалів

Є різні техніки вишивання, та найбільш поширеною є вишивка хрестиком, ця техніка вишивання є історично найбільш популярною в Україні на протязі багатьох століть. Таким способом можна вишити квітку, геометричну фігуру чи навіть портрет.

Оволодіти вмінням вишивати сьогодні неважко, для початківців пропонуються спеціальні набори з готовими малюнками, необхідними інструментами. Різноманітні схеми сорочки, пейзажу чи оригінального узору можна знайти окремо в інтернеті. Але створити дійсно чудову річ з урахуванням українських традицій можна тільки тоді, коли майстриня вміє підбирати якісні матеріали.

Список необхідних для майстрині інструментів

Нитки

Вишиванка хрестиком матиме гарний вигляд, якщо правильно підібрати нитку. Можна використовувати льон, вовну, бавовну, коноплі і навіть шовк, але найбільш ніжний вид має муліне.

Порада майстра: обов’язково звіряйте коди кольорів на схемі та у вибраного виробника, незначна різниця відтінку може зіпсувати загальне враження від вишивки.

Тканина

Хрестик гарно виходить на будь-якому полотні, яке має рівномірну сітчасту структуру. Сучасні жінки вишивають:

  • На льоні
  • На шифоні
  • На габардині
  • На домотканому полотні.

Витончені вироби найкраще виглядають на канві з кліткою невеликого розміру, об’ємні малюнки чудово виділяються на рідшому полотні. Розмір осередків зазвичай позначає спеціальний код на полотні, наприклад, Аїда №16 чи Аїда №14.

Голки

Товщина і розмір вушка голки залежить від щільності тканини. Єдине правило – кінчик знаряддя має бути заокругленим, щоб вишивальниця не проколола пальці та не заляпала кров’ю канву.

П’яльця

Щоб навчитися правильно вишивати хрестиком, господині знадобляться п’яльця. Вони необхідні, коли матерія під вишивку є не надто цупка, і малюнок чи текст може «поповзти». Коли тканина ковзає, виводити візерунки не дуже зручно. Зазвичай пристрій укомплектований спеціальним обручем чи замком, який закріплює полотно.

Порада майстра: не натягайте основу надто туго, щоб не спотворити роботу.

Коротка інструкція для початківців

  1. Щоб вийшла гарною вишивка хрестиком, український орнамент варто вишивати чітко за схемою: уважно її вивчіть, підберіть відповідні кольори.
  2. Виріжте потрібний кусок канви, обробіть її краї клеєм або флізеліном, чи обкиньте швом «через край», натягніть на п’яльця.
  3. Зробіть розмітку на полотні, позначивши центр майбутнього малюнка.
  4. Якщо ви використовуєте муліне, відокремте підходящу кількість ниток: від одної для ефекту напівпрозорості, до шести для об’ємних частин композиції.
  5. Починати роботу найкраще з центру, але можна вишивати й з країв, до середини. Найчастіше майстрині вишивають назаготовці одним кольором, а потім наступним.
  6. Перед початком ряду потрібно закріпляти нитку на зворотному боці. Достатньо зробити 2-3 стіжки і вивести голку на лицьову сторону. Так візерунок вийде без вузликів.
  7. Можна вишивати простим, подвійним, фрагментарним, половинчастим хрестиком. Спочатку варто вивчити найпростішу техніку: робіть стібки у квадратиках канви по діагоналі, від верхнього до нижнього кута. Рухайтеся рядком зліва направо, прокладаючи півхрестика. Назад повертайтеся так само, але справа наліво. Лицьова сторона буде вишита хрестиком, а зворотна – прямими лініями.
  8. Закінчивши кольоровий блок, закріпіть нитку, обвівши її під 3-4 стібком на звороті.

Поради майстра: щоб обидві сторони вишивки виглядали однаково, використовуйте двосторонній хрестик. Муліне розділяйте до того, якпроведете у вушко голки. Оптимальна довжина нитки – 30-50 см, так вона не буде плутатися і заважати під час роботи.

Першими почали вишивати… китайці

Історія вишивки хрестиком сягає 5-6 століття до н.е. Достоту невідомо, хто був автором першої вишитої роботи, але найдавнішу вишивку було знайдене на території сучасного Китаю. В той час майстрині використовували кам’яну голку, а замість ниток використовували жили тварин і волосся.

В Київській Русі рукоділля було в пошані, вишитий одяг носили лише князі та вельможі. Як правило, в роботі використовувалися дорогі матеріали, часто оздобою служило дорогоцінне каміння, золото та срібло. Сьогодні вишиванки стали доступними для загалу, стібки вишивають на звичайній тканині, натуральними або синтетичними нитками. Ручна робота коштує недешево, тож багато жінок прагнуть самостійно навчитися гарно вишивати.

Відео урок, як навчитись вишивати швидко і правильно!

Коментарів немає

Додати коментар

Добавляти коментарі можна буде після авторизації