Вишиті скатертини на столах – достаток у домі

Вишиті скатертини на столах – достаток у домі

Вишивка - давній визначник української ідентичності. Дівчата змалку вчилися не просто вишивати, а вимережувати на полотні зашифровані у візерунках обереги. Одяг, аксесуари, інші вироби прикрашалися рослинними орнаментами, геометричними фігурами з прихованим таємним кодом. Навіть малесенька серветка оздоблювалася квітами чи трипільськими квадратами, щоб оберігати дім від нечистої сили та недобрих людей.

Вишивання скатертини була тривалою справою та вимагало дбайливості, уважності та посидючості. Жінки не використовували готові схеми з малюнками, кожен витвір був унікальним, мав свій характер і історію. Для роботи обов’язково обирали тканини з натурального льону до свят, або з бавовни для щоденного використання.

Українські скатертини вишиті з любов’ю

Яскраві вишивані скатертини не втрачають своєї актуальності донині, і не тільки в Україні. Віднедавна поцяткований барвистими нитками текстиль з різноманітними узорами став популярним у всьому світі. Чарівні мережки надихають, не тільки, відомих дизайнерів а й майстринь з далеких сіл на створення справжніх шедеврів в українському стилі. Серед розмаїття виробів оздоблені вишивкою скатертини користуються величезним попитом.

Ви можете купити вироби:

  • з бавовняного чи лляного полотна, натуральні та в комбінації з поліестером
  • мережані шовком, бавовною, віскозою, вовною, льоном, металізованими нитками
  • вишиті гладдю чи хрестиком
  • з натурального відтінку полотна, вибілені чи пофарбовані
  • оздоблені ручною, або ж машинною вишивкою

Найбільше цінуються скатертини в українському стилі, вишиті людьми а не спеціальними верстатами. Скатертина ручної роботи – це живий оберіг з власним “норовом” і “душею”, адже майстриня залишає в малюнку часточку свого серця. Саме тому святкові обруси та настільники для щоденного використання, прикрашені вручну, цінуються найбільше .

Стеліть скатертини на стіл, щоб у домі завжди був достаток

Недарма наші предки ніколи не залишали столи неприкритими, їх завжди застеляли скатертями з домотканого полотна, із стрічками, китицями та іншими оздобами. Вважалося, що вишивка гладдю, хрестиками чи іншим різновидом вишивання, не тільки прикрашає, а й оберігає сім’ю від бідності. Застелені поверхні були символами достатку, тільки в найбідніших домівках люди не могли собі дозволити таку розкіш, як вишиті скатертини.<.p>

Як вишивають українці

Кожному регіону нашої країни притаманні окремі елементи візерунків вишивки, а також особливості технології виконання. Деякі жінки вишивали червоні ружі і кольорові берегині, інші чергували нитки з тонкими атласними стрічками. У гарно вишитих скатертинах зі Львові заведено поєднувати різні геометричні фігури в один складний орнамент. Біля Чернігова в пошані були святкові білі узори з дрібних стібків, зрідка розбавлені кольоровими деталями.

На Закарпатті поширеним було оздоблення бісером у поєднанні зі звичайною бавовною чи шовком, серед орнаментів найчастіше зустрічаються кривулі у поєднанні з ромбами. На Житомирщині сорочки та вишиті скатертини вишивали хрестиком або “занизуванням”, з кольорів найбільше полюбляли чорний, червоний і синій. Вишивка із Київщини славилася виноградними гронами та листям, хмелем, трипільськими квадратами на серветках та інших виробах.

Якщо не вмієте вишивати – можете придбати!

Унікальність регіональних кодів сьогодні поєднується в чудові схеми, які можна знайти в інтернеті. Але вишивка потребує багато часу та неабиякого вміння, тож значно простіше купити готову скатертину. Справжні мистецькі витвори ручної роботи можна придбати в магазині, або ж замовити на сайті. Окрім скатертин, продаються також вишиті сорочки, сукні, рушники та аксесуари.

Скатертина на стіл стане чудовим подарунком для сучасної господині, яка цінує традиції, затишок в оселі та має витончений смак. На вітринах ви знайдете однотонні та різнобарвні скатертини, вишиті в українському стилі. Можна вибрати моделі, в комплекті з серветками для сервірування столу в одному стилі. Ціна залежить від виду тканини, розміру, складності орнаменту.

Коментарів немає

Додати коментар

Добавляти коментарі можна буде після авторизації