Великодній кошик

Для християнина Воскресіння Господнє є «святом свят і урочистістю урочистостей». Тому кожен, хто вважає себе віруючим, намагається пасхальної ночі потрапити до храму. Проноситься над землею ангельська звістка про Воскреслого Христа. А пахощами куличів сповнюється весняне повітря. Освячення пасхального кошика є однією з традицій великодньої ночі. Це не просто народний звичай. Кожен продукт має свою символіку і якимось чином пов’язує між собою земне та надприродне.

Навіщо християни освячують їжу

Звичай освячувати продукти на Великдень з’явився у Східній церкві в ХIV столітті. Довгий час до храму несли лише спеченого з тіста баранця. Але з плином часу великодній кошик наповнився іншими продуктами. Традиція має свою духовну сутність. Після довгого посту Церква благословляє віруючих насолоджуватись всіма дарами природи. В тому числі, не обмежувати себе в їжі.

Що покласти до великоднього кошика

До кошика більшість газдинь бажають покласти якомога більше різних продуктів. Однак, відповідно до православної традиції, у ньому має бути лише та їжа, від якої людина утримувалась під час посту. Насамперед, це символ життя яйця – писанки чи крашанки та паска зі здобного тіста. Кладуть до кошика сирну запіканку, кільце ковбаси та шматок сала.

Паска – це хліб вічного життя, знак Царства Небесного. А також символ Христа, який добровільно пішов на страждання задля спасіння людства. Існує традиція що приготувати пасок необхідно стільки, скільки є членів сім’ї, але до храму принести одну спільну, велику.


Великодні яйця. Окрема сторінка культури нашого народу – виготовлення великодніх писанок та крашанок. Зі звичайної приналежності пасхальної трапези яйце в українській традиції стало витвором мистецтва. Але сам зміст крашанки своїм корінням сягає глибини віків. Коли Марія Магдалина дізналася про Воскресіння Христа, вона поспішила повідомити цю звістку імператору. Свята, відповідно до звичаю, протягнула правителю яйце. Але той відповів: «Скоріш почервоніє це яйце, ніж мертвий воскресне». І яйце враз почервоніло.

М’ясні продукти, а це шинка, кільце ковбаси та шматок сала, якоїсь духовної складової, звісно, не мають. Це всього лиш символ багатої трапези та втіха людині, яка стримувала себе в їжі протягом довгого посту.

Інші продукти. Кладуть до кошика також хрін та сіль. Перший є символом витривалості та міцності. А сіль – то знак повноти на столі. Вона додає смаку їжі і є символом зв’язку між Богом і його народом. Окрім перерахованих продуктів у кошику може бути мак та пшоно. Ось такий оптимальний та єдино вірний набір продуктів для великоднього кошику.

Які продукти не варто нести до храму

Не варто нести на освячення фрукти та овочі. Для цього в церковній традиції є свій час. А також не кладіть до кошика горілку. Не варто нести до храму багато пасок чи яєць. Бо з міркувань благочестя освячені продукти не викидають. Їх треба з’їсти чи поділитись ними, наприклад зі стражденними. До речі, в більшості єпархій не благословляється заносити до храму пасхальний кошик, в якому є м’ясні вироби. Хоча це не є забороною і не чинить незручностей, адже освячення здійснюють надворі.

Чим прикрасити великодній кошик

В більшості регіонів України прийнято прикрашати кошик зеленню, як символом безсмертя. Обов’язковим атрибутом є свіча, встромлена у паску. Її запалюють під час освячення. Вона є найчистішою жертвою Богу. Віск від великодньої свічі здавна вважався лікувальним засобом від усіх хвороб.

Накривають кошик вишитим рушником. Символіка його багатогранна – це і убрус Господа, і омофор Богородиці, і знак гостинності. Без цього атрибуту не звершувалась жодна подія в житті наших предків.

Їжа з пасхального кошика, освячена під час богослужіння, споживається на спасіння душі, на тілесне та духовне здоров’я, на достаток в домі. Але чудодійну силу пасхальної трапези можна відчути лише тоді, коли ця їжа освячена молитвою християнина.

You may also like

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *