Українські віночки – красивий аксесуар і оберіг

Українські віночки – красивий аксесуар і оберіг

Вінки у багатьох націй – це прикраса для дівчат та жінок, яка виготовляється з квітів – живих чи штучних, а також різних кольорових деталей: пір’я, намистин, блискіток. Український віночок прикрашав голову нареченої під час весільних обрядів та деяких інших свят. В наш час він є не тільки частиною певних ритуалів, але й стильним жіночим аксесуаром який стає все популярнішим.

В гардеробі кожної дівчини є хоча б один віночок. Він ідеально гармонує з вишитою сорочкою, сукнею чи звичайними джинсами. Вінок український підкреслює природну красу власниці, надає рисам її обличчя ніжності, витонченості та водночас впевненості. В давні часи люди вважали, що вінки здатні захистити дівчат від лихих поглядів та інших напастей. Народ вірив, що ця прикраса наділена магічною силою. Віночки захищали здоров’я власниць: варто було лише правильно підібрати квіти.

З плином часу, українські віночки увібрали в себе багато символіки та вірувань. Для них характерне різноманіття кольорів та стилів: кожна дівчина може додати у прикрасу щось особливе , своє.

Символіка квітів та стрічок

Квіти для українського віночка використовувались різні. Одна прикраса могла бути створена навіть з 12 різних видів. Кожна квітка не тільки додавала віночку барв – мав певний символ. Троянда – символ кохання, лілія – цноти, мальва – краси, безсмертник – здоров’я, волошка – простоти, півонія – довголіття, калина – краси та дівочої вроди, ромашка – ніжності, миру, любові.

Для українського віночка використовувалися різні квіти, проте, вони були не єдиною складовою прикраси. Щоб аксесуар був яскравий та особливий, в нього вплітали кольорові стрічки. Кожен відтінок аналогічно наділявся певним символічним змістом. Світло-коричневі стрічки символізували землю-годувальницю. Жовтий колір з давніх часів є символом сонця – енергії, яка дає життя усьому на землі. Зелені стрічки символізували матінку природу, її силу та енергію. Блакитний та синій колір позначає небо та воду.

Жовтогарячі та помаранчеві стрічки символізували хліб, фіолетові – розум. Малиновий колір позначав щирість, а рожевий багатство. Стрічки білого кольору здавна наділені символікою чистоти та невинності. Кожна дівчина могла вкласти у свій віночок бажання, мрії, особливості характеру, а інші могли це прочитати, оскільки символіка кольорів була відома кожному.

Способи плетіння віночків

Перед плетінням, потрібно вибрати один з його різновидів. Їх існує доволі багато. В літній час популярністю користуються вінки з живих квітів – їх можна назбирати в полі чи в саду. Така прикраса не може бути не поміченою на голові у власниці. Підбирайте квіти самостійно – поєднуйте їх, доповнюйте віночок стрічками.

Необхідно подбати й про міцність аксесуару. В основному, живі квіти кріпляться за свої стебла: стебло однієї квітки обгортає стебло іншої. Коли довжина віночка задовільна – його можна зміцнити та з’єднати нитками. Також в основу прикраси можна вставити металеву чи дерев’яну конструкцію. Такий віночок буде міцніший. Живі квіти вплітають на Івана Купала, після чого опускають вінки на воду, а ті прямують у пошуках щасті та долі дівчини. В давнину вірили, що хлопець, який спіймає вінок, і стане її чоловіком.

Прикраси з живих квітів мають один недолік – вони одноразові. Засушений віночок може слугувати аксесуаром для дому, але на голові його вигляд не буде привабливим. Чудовою альтернативою таким вінкам стали віночки зі штучних квітів. Не дивлячись на те, що такими прикрасами переповнені магазини прикрас, їх можна виготовити своїми руками.

Елементи декору можна придбати у спеціалізованих крамницях. А коли ви самостійно обиратимете, які квіти будуть у вашому віночку – ви будете впевнені у його неповторності та оригінальності. Основою таких прикрас для голови та волосся є звичайний обруч з металу. Розмір, вид та кольори квітів залежать від вашого смаку та уподобань. В такі віночки можна додати камінчиків, намистин, кольорових ягідок. Вони будуть гармонійно поєднуватись з квітами.

Стебла штучних квіточок – металеві. Їх необхідно просто обмотати навколо обруча і зафіксувати положення. У такій послідовності прикріпляються всі квіти та інші елементи декору. Щоб захистити голову від подряпин – металеві дротики приховуються за стрічкою. Український віночок гармонійно підкреслить вашу природню привабливість та оригінальність.

Коментарів немає

Додати коментар

Добавляти коментарі можна буде після авторизації